15/2/16

Καρμπονάρα... με μέτρο.

 Η καρμπονάρα είναι ένα χορταστικό πιάτο και για πολλούς ''ο βασιλιάς'' της μακαρονάδας. Πάμε να αναλύσουμε όμως τι πραγματικά μας προσφέρει και πόσο επιβαρύνει την υγεία μας.


Ας  μιλήσουμε αρχικά για τα μακαρόνια. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο τρώμε αν εξαιρέσουμε εκείνον της επιβίωσης; Η ευχαρίστηση. Το μεγάλο ποσοστό τρυπτοφάνης που περιέχουν τα μακαρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική διάθεση. Μεταξύ άλλων, τα ζυμαρικά μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών. Επιπλέον βοηθούν και το καρδιαγγειάκο σύστημα, λόγω του συνδύασμου φυτικών ινών και φυοοιστρογόνων που περιέχουν. Τροφή δύναμης και ενέργειας λοιπον τα μακαρόνια, που περιέχουν σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο και πρωτείνες. Όμως στην συγκέκριμενη  συνταγή δεν είναι μόνα τους, έχουν για παρέα κρόκους αυγών, πανσέτα και μπόλικο τυρί. Πάμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα λοιπόν.


 Η πανσέτα περιέχει πρωτείνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, ιχνοστοιχεία και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Βεβαία το λιπάκι της το έχει η πανσέτα, οπότε πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την ποσότητα την οποία καταναλώνουμε. Ο κρόκος του αυγού περιέχει το 80% των θερμίδων του αυγού, βιταμίνες Α, D, E και Κ, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Παχαίνει; Και βεβαία παχαίνει αλλα βοηθά το δέρμα μας, τα μάτια μας, το συκώτι και την καρδία μας.

Η παρμεζάνα διαθέτει στην σύνθεση της πολλά όπλα. Ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνες Α και Β12. Το κακό με την παρμεζάνα είναι ότι ανήκει στα σκληρά τυριά. Και ποιό είναι το συστατικό που κάνει ένα τυρί σκληρό; Το αλάτι. Στην στήλη μας ''μύθοι και αλήθειες'' γράφουμε για την ιστορία της αυθεντικής καρμπονάρα. Το αλάτι είναι επίσης φυσικό συντηρητικό. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το επέλεξαν και οι ανθρακωρύχοι, γιατί άντεχε στις σκληρές συνθήκες και μπορούσαν να το έχουν πάντα μαζί τους.    

 Για όσους μπερδεύτηκαν για την καρμπονάρα, ισχύει ότι και για οποιοδήποτε άλλο φαγητό αυτής της κατηγορίας. Μας βοηθάει αρκετά, μας χορταίνει, αλλά παχαίνει, οπότε τρώμε με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου